srpski
magyar
english
Ad astra per aspera.
Nagy Dénes - személyes honlap (informatikával)

Munkahelyek

Munkahelyek
Vállalat Helység Dátum Munkahely Munkafeladat
Nikola Tesla Általános Iskola Topolya 2008.09.01. - tovább informatikatanár, műszaki és technológiai ism. tanára tanár és rendszergazda
Nikola Đurković Általános Iskola Bácsfeketehegy 2008.09.01. - tovább informatikatanár tanár és rendszergazda
Vuk Karadžić Általános Iskola Szeghegy 2012.09.01. - 2018.08.31. informatikatanár tanár és rendszergazda
Dózsa György Általános Iskola Gunaras 2004.01.01. - 2018.08.31. informatikatanár tanár és rendszergazda
doo 'Zanatstvo' Topolya 2003.03.01. - 2003.12.31. rendszerfejlesztő informatikus az egész vállalat informatikai rendszerének felügyelete
doo 'FMPE' Topolya 2003.03.01. - 2008.01.31. rendszerfejlesztő informatikus az egész vállalat informatikai rendszerének felügyelete
1. Maj Épitőipari Vállalat Topolya 1994.12.01. - 2003.02.28. Automatikus Adatfeldolgozási osztály vezetője az egész vállalat informatikai rendszerének felügyelete
1. Maj Épitőipari Vállalat Topolya 1989.03.07. - 1994.11.30. önálló rendszerelemző - programozó alkalmazói programok önálló írása és karbantartása, alkalmazói rendszerek önálló tervezése és karbantartása
1. Maj Épitőipari Vállalat Topolya 1988.05.26. - 1989.03.06. rendszerelemző - programozó alkalmazói programok írása és karbantartása, alkalmazói rendszerek tervezése ás karbantartása
1. Maj Épitőipari Vállalat Topolya 1988.01.01. - 1988.05.25. programozó alkalmazói programok írása és karbantartása
1. Maj Épitőipari Vállalat Topolya 1987.04.14. - 1987.12.31. gyakornok ismerkedés az informatika alapjaival
Pillanatnyilag 2 iskolában dolgozom, ahol 3 informatika kabinetet tartok karban, valamint a többi - más kabinetekben lévő - számítógépet.
Amikor négy iskolában dolgoztam párhuzamosan, akkor a tanítás melletti rendszergazdaságom 4 többszékes (Multipoint) rendszerre (105 munkaállomás 11 számítógéppel + 4 tanári gép), valamint több mint 60 más számítógépre terjedt ki!
Nikola Tesla Általános Iskola
Az iskolának két informatikaterme van. Az egyik Multipoint rendszerrel van felszerelve. (felül)
Ugyanaz a terem a régi felszereléssel. (alul)
Nikola Đurković Általános Iskola
Az informatikaterem Multipoint rendszerrel van felszerelve. (fent)
Ugyanaz a terem a régi felszereléssel. (lent)
Vuk Karadžić Általános Iskola
Az informatikaterem Multipoint rendszerrel van felszerelve.
Dózsa György Általános Iskola
Első munkahelyem tanárként. A kollégák segítőkészek voltak, így könnyebben sikerült a profilváltás. Mondhatom, hogy ez teljes felüdülést jelentett az elmúlt évekhez viszonyítva. A gyerekek világa teljesen más, jó benne lenni a felnőttek világa után. Ami a tananyagot illeti - azt kell tanítanom, amit azelőtt évekig, sőt jó másfél évtizedig csináltam. Persze fejlődés mindig van, de az addigi informatikai tapasztalatom nagyon sokat segített. Annyira megtetszett a dolog, hogy nemsokára beírtam az informatikai egyetemet is informatikatanár szakon, amit 3 év alatt fejeztem be. A szakmai dolgokhoz jött még egy kis pszihológia, pedagógia, didaktika, metodika...
Az informatikaterem Multipoint rendszerrel van felszerelve. (fent)
Ugyanaz a terem a régi rendszerrel. (lent)
doo Zanatstvo
A volt Május 1. egyik utódvállalata. Itt fél munkaidőben dolgoztam majdnem egy évig. Nem igazán hagyott bennem mély nyomot, inkább az maradt meg, hogy állandóan zajban és cigaretafüstben ment a munka. Mára ebből a cégből sem maradt sok...
Ott ültem annál a nyílásnál, ami valamikor ablak volt. Mivel ez a helyiség régebben az Automatikus Adatfeldolgozásé volt (előző munkahelyem), ide kétszeres nosztalgia köt.
doo "FMPE"
A volt Május 1. másik utódvállalata. Itt lehúztam majdnem 5 évet fél munkaidőben. Az elején jól ment a vállalat szekere, de aztán itt is jött a hullámvölgy, amiből soha nem jutott ki - csőd lett a vége. Viszonylag jó társaság jött össze, mivel párunkat átvettek az előző munkahelyünkről. Dolgoztunk, néha ment az ugratás is.
Egy kis munka...
Május 1 Épitőipari Vállalat
Első munkahelyem, ahol bizony jó sokáig kitartottam és megjártam az osztály minden lépcsőfokát a gyakornoktól az osztályvezetőig. Hogyan kerültem ide? Hát úgy, hogy építészeti végzettségű embereket kerestek. Ketten jelentkeztünk és mindkettőnket felvettek, ezzel pedig elindult az informatikai karrierem. Nem volt nehéz beletanulni, mert kitűnő szakembergárda egyengette az utamat, a kollégák pedig szintén kiválóak voltak. Így szinte húztuk egymást a szakmai előremenetelben. Ma is nosztalgiával gondolok arra a szinte csak fiatalokból alló társaságra.

Na lássuk, milyen gépeken is dolgoztunk!
Honeywell
Nem eredeti kép, de a gép egyezik (Honeywell Bull DPS-6 GCOS 6 MOD 400). Bal oldalon látható a központi egység, "rengeteg" memóriával (talán 512 KB vagy 1 MB, nem emlékszem), mellette egy szalagegység adatmentési célokra (miden reggel azzal kezdtük a munkát). Tőle jobbra két merevlemezegyég található, mindkettőben egy-egy "óriási" kapacitású 300 MB-os merevlemezzel, ami soha se telhet meg. (Megtelt!). A legtávolabbi tetején látszik egy "tortásdoboz" - az volt a kiemelhetó merevlemez tartója - vagyis ezek kb.40 cm átmérőjűek voltak! (a szalagegység tetején is van egy). Tovább haladva jobbra egy szalagtartó állvány látszik. Na azok a szalagok sem egy audio-kazetta méretűek! A kép jobb szélén pedig ott terpeszkedik egy sornyomtató. Zajosan és gyorsan nyomtatott - egy óra alatt "kiköpött" egy teljes láda A4-es leporellót (végtelenített, szélén perforált papírt).
Ez is egy tipikus kép (szintén nem eredeti). Balra a szalagegység. Létszik, hogy egy nagy, szinte üres szekrény, pár elektronikai lappal, mechanikával, stb. Az alsó részében kiválóan elfér egy liter targyi. Jobbra glédában állnak a papirosládák, melyeket egy vasszekrény követ, hiszen a szalagokat védeni kellett. Teljesen a jobbszélen pedig szemrontónak terminálok ("buta" képernyők), tetejükön-előttük billentyűzettel.
A terminálok típusjele VIP7300 volt és valahogy a fentihez hasonlóan helyezkedtek el munka közben. Enyhe képzavart okozhat viszont a kábelek hiánya, de ezt tessék figyelmen kívül hagyni, mivel (finoman szólva) használaton kívüli (eredeti) eszközökről van szó. Üzemképes állapotukban  ezekkel tartottuk a kapcsolatot a központi egységgel, vagyis rajta keresztül adtuk ki a parancsokat és írtuk a programjainkat. A képernyő átmérője 12 inch volt, ha jól emlékszem. "Low Radiation" logo sehol sem!

Csak a mai fiataloknak mondom, hogy ekkor még szöveges üzemmódban dolgoztunk, vagyis minden parancsot be kellett gépelni a terminálon keresztül. Az ekránon a karakterek fekete alapon zöld színnel jelentek meg. Íme egy kis ízelítő az operációs rendszer parancsaiból a 400 oldalas felhasználói kézikönyv pár lapján keresztül:

Az összes parancs listája
PRINT parancs használata

Szóval volt mit fejben tartani!

Később már az alább látható "emberbarátibb" HDS-5-ös terminálokkal ment a munka.
A szebb dizájnhoz hozzátartozott a narancsszínű karakterek fekete alapon való megjelenítése is!
Közelkép a központi egységről. 5,25"-os floppy és kapcsológomb.
Valami hasonló lapokkal volt tele a központi egység és a szalagegység. Balra egy ceruza az arányok érzékelése miatt!
Nézzük miféle programokat írtunk! Egyszerűen szólva mindenfélét. Mi írtuk meg a vállalat összes szükséges könyvelési és termeléskövetési programját (kivéve finansziális részt). Volt ott a fizetésprogramtól kezdve, a normatívákon át egészen a raktárkezelésig minden. Jó iskola volt elmerülni azokban a problémamegoldásokban.

Én személyesen a következő programnyelveket használtam:
Basic (keveset)
Fortran (keveset)
Cobol (rengeteget - a vállalati programok 98 %-a ebben lett megírva)
Clipper (közepesen)
Clarion (keveset- később többet)
Programozás folyamata
Itt most eltekintek az olyan dolgoktól, mint a problémaelemzés, dokumentációgyűjtés, tervezés, tesztelés, stb. Kizárólag csak a programírás technikai folyamatával foglalkozok.

Program begépelése a számítógépbe a terminálon keresztül


Ez kétféle szövegszerkesztővel volt lehetséges:

Line Editor


ED -PT paranccsal kellett elindítani az editort, mire a terminálon a következő jelent meg:

EDIT 3.0-08/06-0713
E?

A kérdőjel jelezte, hogy az editor várja a további parancsokat. Ez általában valamilyen állomány beolvasását jelentette, mint például az alábbi parancs, amely beolvassa a szöveg nevű fájlt.
E? R szoveg

A puffer tartalma az alábbi paranccsal volt listázható az ekránon:

E? 1,$ !P

Aztán jött a szöveg szerkesztése. Például a 18. sor törléséhez ez vezetett:

E? 18D

A megfelelő szerkesztés után (ami a fenti példától SOKKAL KOMPLIKÁLTABB volt), jött a változások mentése...
E? W szoveg

...majd a szövegszerkesztő elhagyása:

E? Q

RDY:

A RDY: az operációs rendszer Ready (Kész) üzenete.

Értjük már, igaz? Mindent kézzel kellett beírni a szövegszerkesztő parancssorába! Emberkínzás a javából! Sajnos akkor még nem volt egérrel rendelkező grafikus operációs rendszer!

Scorpeo (Screen Editor)


Ez már emberbarátibb volt, nagyon hasonlított a DOS világból is ismert szövegszerkesztőkre. Látszott minden sor, lehetett lapokat váltani, flexibilisen javítani - szóval nagyjából mindent tudott, amit egy mai egyszerű szövegszerkesztő. Sajnos kép nincs róla.

A program gépi nyelvre fordítása

Ez EC (execution) parancsfájlokkal történt, melyek funkcionális szempontból teljesen megegyeztek a DOS bat (batch) fájljaival. Íme egy példa:


&P A FORDITAS KEZDETET VESZI...
&P A FORRASPROGRAM NEVE : &1.C
&P A VEGREHAJTO PROGRAM : &1
&P cobola-link - bez kopiranja u TCL i PROGS , za MAT10
MHOFF
&F
&IF [EXISTS FILE &1.C] &THEN &ELSE &G PAZI
&IF [EQUAL [RETCODE] 0000] &THEN &ELSE &G PAZI
&L L1
&F
>SYSLIB2>COBOLA &1 &2 &3 &4 &5 &6 &7 &8
&IF [EQUAL [RETCODE] 160A] &THEN &ELSE &G P1
CLR
&P NINCS ELEG MEMORIA A FORDITOPROGRAM RESZERE. TOVABBI PROBALKOZAS...
&G L1
&L P1
&IF [EQUAL [RETCODE] 0000] &THEN &ELSE &G L2
&A
LINKER &1
LIB1 >LDD>ZCART
LIB2 >LDD>ZXOSRT
LIB3 >LDD>ZXOSRT>VDAM_OLD
LIB4 >LDD>ZF1RT
LINK &1
QT
&D
&IF [EQUAL [RETCODE] 0000] &THEN &ELSE &G L3
&N
&F
&P SIKERES FORDITAS ES SZERKESZTES !
&Q
&L L2
&P A FORDITOPROGRAM HIBAT JELZETT !
&Q
&L L3
&F
&P HIBA A SZERKESZTESBEN !
&Q
&L PAZI
&F
&P NINCS ILYEN FILE ! (&1.C)
&P A FORDITOPROGRAM HIVASA   - EC COBOL a_program_neve
&P TESSEK MEGEGYSZER MEGPROBALNI !
&Q


Ha a programban nem volt formális hiba, akkor elkészült a gépi kód és a program futtatható volt. Persze ez nem azt jelentette, hogy az helyesen is működött!

Egy legenda is született: 2 kollégám (Szilágyi Róbert és Mester Károly) megírta a tökéletes, GO TO parancs nélküli programot, kizárólag csak a PERFOM utasítás használatával (strukturált programozás). Íme, a MAT10.C nevezetű program kódja.

Az én személyes hozzájárulásom ehhez a MAT62.F program volt, amely történetesen Fortran-ban készült és a MAT10.C futás közben meghívta (lásd a MAT10.C forráskódjának a legvégén).
PC (Személyi számítógép)
1989-ben a vállalatban is megjelentek az első személyi számítógépek (PC). Mai szemmel nézve elég szerény technikai jellemzőkkel:
processzor 80286, 12 MHz
40 MB merevlemez
Hercules grafikus kártya (monochrom)
memória max 1MB
Valahogy így nézett ki. Természetesen MS-DOS operációs rendszerrel, amely mellett lassan, szégyenlősen megjelent a Windows is, méghozzá a 3.1-es verzióban.

5-6 gépből alló hálózatban dolgoztunk, amelynek szervere Novell Netware 3.11 operációs rendszerrel működött és jól is teljesített. Az már egy más mese, hogy a Novell rendszerfejlesztői nem ismerték fel időben a grafikus operációs rendszerek jelentette "új időket" és ez miatt jó nagy szeletet veszítettek a szerverek piaci részesedéséből. Aki szeretne erről többet is megtudni, az látogasson el ide, én viszont inkább valami egészen másról akarok beszélni: a Novell hálózattesztelési funkcót is betöltő játékáról, a NSNIPES-ről.
Nsnipes
Ennek is már informatikai múzeumban a helye, mivel a kilencvenes évek elején volt aktuális.
Hát így nézett ki. Emlékszik még rá valaki? Annak idején mi ezzel nagyon szerettünk játszani, hiszen az akkori játékok csúcsa volt! Hálózatban játszottunk a kis "micsodák" ellen, akik az "anyaméhből" születtek (téglalap a képen) és allandóan lövöldöztek ránk. Mi meg rájuk. Aztán ha elfogytak, akkor meg mi fordultunk egymás ellen a labirintusban. Deathmatch  a javából!

Ime egy kis "élő" ízelítő belőle:
PC-játékok
A PC-k betörésével a játékok teljesen új színeket hoztak az életünkbe: Prince Of Persia, Defender Of The Crown, Eagles Nest, Street Rod, stb. Azok voltak ám a játékok: pár kattintás és már lehetett is játszani, méghozzá mindenféle előtanulmány nélkül. A gyenge grafikát pedig pótolta a képzelet. (Ha manapság játszani akarok, akkor előtte napokig az utasítást kell bújni egy egyszerő cél eléréséhez a játékban.)

Az alabbi részlet az Eagles Nest játékból való.
Minden emeletet meg kellett tisztítani az ellenségtől, a túszt pedig kiszabadítani. A magányos hőst számos helyen elhelyezett lőszer, elsősegélyláda és hideg étel segítette. Egyszerűsége ellenére jól el lehetett vele játszogatni. Olyannyira, hogy egyszer csak a pontszámra utazva túljutottam a 999999 ponton es mivel nem volt hely nagyobb szám kijelzéséhez, azután a számokjegyek össze-vissza pörögtek!

Másik kedvencem a Street Rod volt.
Egy rossz autóval kezdve utcai vagy városon kívüli versenyekkel mindig több pénzre és jobb autóra szert téve a végén meg kellett verni a Királyt, vagyis a legmenőbb alakot a legjobb autóval. A járművet szerelni is lehetett a garázsban! Váltó, karburátor, motor, stb. cseréjével, lökhárító leszerelésével mindig lehetett nyerni egy kis plusz sebességet.
Honeywell vége
1996-97 fordulóján a Honeywell kilehelte a lelkét: a téli munkaszünetben az emeleten kiengedtek a befagyott radiátorok és a leszivárgó víz minden technikát tönkretett! Az információs rendszernek annyi! A helyzet új PC-k és szoftver vásárlásával lett megoldva. Ezzel véget ért a Honeywell-es korszakom és elkezdődött a kimondottan PC-s.

A fejlődés pedig felgyorsult, a PC-k egyre jobban elterjedtek, operációs renszerek váltották egymást - Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows 2000, Windows XP...

A vállalat viszont mélyrepülésbe kezdett, egyre többen hagyták el a céget, a fent említett nagyszerű társaságnak már nem volt se hire se hamva - csak én maradtam a régi gárdából. Pár új ember is jött az osztályhoz, de annak régi fénye már soha nem ragyogott fel.

Pár évi agonizálás után a vállalat szét is esett alkotórészeire. Így kerültem én fél-fél munkaidővel két utódvállalatába - de ez már egy újabb fejezet.

Az Automatikus Adatfeldolgozás osztálya pedig szép lassan az enyészeté lett, csak az alábbi maradt belőle (eredeti felvételek!). Sic transit gloria mundi. Így múlik el a világ dicsősége.
LÁTOGATÓK
 
AmazingCounters.com
IDŐJÁRÁS
BAČKA TOPOLA
IMPRESSUM
Tervezés és karbantartás: Nagy Dénes, 2019
KÖVESSEN
WYSIWYG Web Builder